A római ERC-futamon tér vissza a magyar bajnok Vincze Ferenc

A tavalyi autóval és régi-új navigátorral vág neki az Eb-projektnek a kétszeres magyar bajnok: a Róma Ralin áll rajthoz Vincze Ferenc.

2023-ban ellentmondást nem tűrően lett másodszor is magyar bajnok Vincze Ferenc, a pontot az i-re pedig a nyíregyházi Rally Hungaryn tette fel, amikor legjobb magyarként felállhatott a dobogóra és egy abszolút második helyet szerzett.

2024-ben viszont eddig még nem láthattuk versenyezni – ez fog megváltozni július utolsó hétvégéjén.

„Nagy örömmel jelenthetem be, hogy ott leszünk a római ERC-futamon! Az itinert Németh Gergely fogja diktálni, akivel 2022-ben nagyon eredményesen tudtunk együtt versenyezni és azóta is remek kapcsolatban vagyunk. Az autó pedig marad a tavalyi: a XIQIO Racinggel és a Skoda Fabia Rally2 Evóval is nagyon elégedett voltam 2023-ban, a közösen elért eredmények pedig önmagukért beszéltek. Lehet, hogy már nem ez a legfrissebb fejlesztés, de tavaly többé-kevésbé magamra tudtam szabni, komfortosan éreztem magam benne, és a sok újdonság mellett jó, ha valami állandó” – mondta Vincze Ferenc.

Adódik a kérdés, hogy miért nem láthatjuk idén a magyar bajnokságban, de ennek egyszerű oka van.

„Évek óta szerettem volna magam kipróbálni külföldön, de eddig mindig úgy alakult a szponzori háttér, hogy a magyar bajnoki szezon költségvetését is nagyon nehezen tudtuk összerakni, a 2021-es évet ki is kellett hagynom. Igazából most sem állunk jobban, viszont a tavalyi bajnoki cím és a nyíregyházi teljesítmény után úgy éreztem, hogy mikor vágjak bele az ERC-szereplésbe, ha nem most? El kellett dönteni, hogy melyik irányba indulunk, és úgy éreztem, hogy kihagyott lehetőségként élném meg, ha nem próbálnám ki magam egy külföldi ERC-mezőnyben – főleg úgy, hogy a magyar bajnoki szezon költségvetését sem tudtuk volna könnyebben összerakni. Emiatt úgy döntöttünk, hogy akkor próbáljunk meg elindulni néhány ERC-futamon, és meglátjuk, hogy mi történik utána” – magyarázta a döntés hátterét a pilóta.

Németh Gergely programja ezzel kissé besűrűsödik, hiszen a navigátor Német Gábor oldalán egyébként is egy teljes magyar bajnoki szezont teljesít.

„Eredetileg csak Gáborral terveztem az idei évet, de amikor Feri megkeresett azzal, hogy navigálnék-e neki az Európa-bajnokságon, arra természetesen nem lehetett nemet mondani. Jóban vagyunk a magánéletben is, és a munkakapcsolatunk is gördülékeny volt 2022-ben, amikor másodikak lettünk a magyar bajnokságban, úgyhogy attól nem tartok, hogy ne tudnánk gyorsan összecsiszolódni. Természetesen a római Eb-futam nekem is óriási kihívás lesz a jobb egyben, főleg úgy, hogy két héttel előtte még Székesfehérváron fogunk versenyezni Gáborral. De panaszra nincs okom, sőt: büszke vagyok arra, hogy két fronton is bizonyíthatok, és mindent megteszek azért, hogy megháláljam a bizalmat” – mondta Gergő.

„A felkészülést már elkezdtük, de igazából nem tudjuk, hogy mire számítsunk, pont azért megyünk oda, hogy ez kiderüljön. Egy-két Kassa Ralit leszámítva sosem versenyeztem még külföldön, minden új lesz, a pályák rettenetesen nehezek, a mezőny pedig általában az egész Eb-szezon egyik legerősebbje szokott lenni. De éppen ez motivál: olyan versenyt kerestünk, ahol a legjobbakkal mérhetjük össze magunkat. Felelőtlenséget persze nem szeretnénk csinálni, felesleges kockázatot így elsőre nincs értelme vállalni, de nem is azért megyünk oda, hogy turisták legyünk. Versenyezni szeretnénk” – fogalmazott Vincze.

A Róma Ralit július 26–28-án rendezik majd az Európa-bajnoki szezon ötödik állomásaként, a résztvevőknek 190 versenykilométert kell majd teljesíteniük.

Kövessétek Vincze Ferenc Facebook-oldalát is: https://www.facebook.com/VinczeFerko

 

Related posts